Waar komt de Shaka vandaan?

Waar komt dit surfersgebaar toch vandaan? Er doen veel verhalen de ronde over de oorsprong van deze surfersgroet en het opzoeken ervan is een vermakelijke bezigheid voor op de golfloze zondagmiddag. Voor deze blog heb ik de versie uitgekozen die mij het meest plausibel leek (spoiler alert: het gaat dan niet om de versie waarbij de drie middelste vingers van een surfer door een haai zouden zijn afgekloven.)

Er was eens…

Een man uit Hawaii, waarvan de naam Hamana Kalili luidde. Tijdens zijn werkzaamheden bij een suikermolen verloor hij zijn drie middelste vingers. Door dit ongeluk kon de man niet langer bij de suikerfabriek blijven werken. In plaats daarvan werd hij toezichthouder op de trein die Sunset Beach en de suikerfabriek verbond. Om aan te geven dat er geen “train jumpers” waren, seinde hij met zijn (toegetakelde) hand naar zijn collega’s dat de trein kon gaan rijden. Zodoende werd dit gebaar overgenomen om aan te geven dat alles vrij/alles goed is. In een sadistischere versie van de legende wordt gezegd dat de jonge “train jumpers” het handje van meneer Kalili nadeden op de momenten dat hij niet toekeek. Zo konden zij aan elkaar seinen dat ze vooralsnog op de trein konden springen om mee te liften…

Hoe dan ook, de Shaka heeft zich vervolgens vanuit Hawaii over de gehele (surf)wereld verspreid. Je kunt het gebaar als een simpele sympathieke manier om de ander te groeten, of als een meer betekenisvolle manier om wederzijdse affectie te tonen. Door dit gebaar naar een ander te maken, laat je hem/haar zien dat je respect voor die persoon hebt, en dat je een bepaalde compassie deelt. De Shaka staat dan ook symbool voor de “Aloha Spirit”, waarbij het delen met anderen centraal staat.  De “Aloha Spirit” verdient een op zichzelf staande blog, die die houden jullie nog van mij te goed!

 

Ken jij een andere legende over het ontstaan van de Shaka? Deel het hier!