El Transito – Nicaragua

Er zijn van die plekken die te mooi of te bijzonder zijn om ze te beschrijven, want wat je er ook over vertelt of over schrijft, het doet de plek niet genoeg eer aan. Laat dat nou net de plekken zijn die jij als surfer juist graag zou willen ontdekken …

El Transito –in Nicaragua- is zo een plek. Het is een surfersdorpje op 60 kilometer van de hoofdstad Managua. Wellicht overbodig om te vermelden: dat is niet dezelfde soort ‘60km’ als tussen Amsterdam en Den Haag, waar je in een vlot uurtje naar toe rijdt. Laten we zeggen dat het een weg is waar je hart sneller van gaat kloppen, voor sommigen zal dat eerder letterlijk dan figuurlijk zijn. Het ‘laatste’ stuk (afstanden en tijden blijken relatief in centraal Amerika…) is onverhard en vol met gaten. De regen wil er soms ook nog eens een extra dimensie aangeven, maar laat je niet afschrikken, het is de moeite meer dan waard!

Als je er eenmaal bent dan bevind je je zelf in een dorp zoals je die nergens anders hebt gezien. De tijd lijkt daar wel stil te staan, de locals leven in houten hutjes, supermarktjes en winkeltjes zijn rommelig maar je vindt er wat je nodig hebt en overal zie je kindjes spelen of in hun schooluniform rondlopen. Er lijken hier en daar wat ‘echte’ huizen te worden gebouwd, al zouden deze volgens betrouwbare bronnen niet voor de locals zelf zijn bedoeld maar voor rijkere overheidsleden van de hoofdstad. Alle weggetjes zijn van zand/aarde en af en toe komt er een fietser of brommer voorbij en in zeldzamere gevallen een auto. Authenticiteit ten top!

Maar goed, je wil natuurlijk vooral weten hoe de surf daar is. Nou, in één woord: fantastisch.

  • Niet alleen omdat de condities het hele jaar door gunstig zijn: 300 dagen offshore wind per jaar, watertemperatuur 28º-30º
  • Niet alleen omdat je hostel op het strand is en je dus vanuit je slaapkamer de zee in rolt, en dat ook nog eens voor een lage prijs
  • Niet alleen omdat de golven uncrowded zijn

Maar ook omdat…

  • De surflocals er vriendelijk zijn
  • Reizigersfaciliteiten en lokale faciliteiten mooi verweven zijn. Zelden heb ik zo’n mooie balans hier tussen gezien. Massatoerisme is er niet, en de hostels die er zijn lijken allerlei mogelijkheden te bieden aan de lokale kinderen (surfplanken uitlenen, gezamenlijke activiteiten, etc.). Ik hoop dat deze balans behouden blijft.
  • De sfeer met het kleine aantal hostels naast elkaar op het strand heel relaxed en laidback is
  • De zonsondergangen het plaatje helemaal afmaken

Kortom, dit is absoluut een plek die je wil bezoeken. Gaan!

 

Praktische informatie:

Hoe kom je daar vanuit Managua? :

Neem een taxi (ca. 60$-80$) en in het regenzeisoen het liefst een 4×4. Wil je helemaal met een gerust hart reizen? Reserveer je taxi dan van tevoren! Dat kan bijvoorbeeld bij shuttle/taxi bedrijf “Armadillo Nicaragua”, gerund door een Nederlander, dus dat is lekker makkelijk communiceren en reserveren.

Waar blijven? : Solid Surf

Je kan kiezen uit de all-inclusive optie, de Bed & Breakfast optie, of de hostel optie. Let wel, de hostel dorms zijn erg basic, maar prima als je een krap budget hebt. De tuin is fantastisch (hangmatten, look-out op de zee met schommelstoelen, bar, slackline) en grenst direct aan het strand.

Andere opties die wij gezien hebben maar niet bezocht, zijn het Free Spirit Hostel en Sacred Sand Hostel die beiden een paar meter naast Solid Surf zitten, eveneens aan het strand.

Iets verderop van deze drie opties zit het “Bananoz Surf & Guesthouse”, gerund door een Frans stel. Dan zit je nog steeds direct aan het strand, en de crêpes smaken er goed!

Wanneer? :

Maart t/m oktober: ‘Surf season’ met grotere swells. Dat is wel ook het regenseizoen.

November t/m februari: iets kleinere golven (heuphoogte – head hoogte) maar droog weer. Januari en februari zijn de golven het kleinst, dus perfect voor beginners.

De golven:

– Tegenover Solid Surf en The Free Spirit Hostel is het hoofdstrand met een sand bottom: perfect voor all levels. Left & Right waves.

– Aan de zuidkant van het strand is er een pointbreak, genaamd “The Corner”, met een rock/sand bottom. Left wave. Soms zelfs barrels.

– Op 10 minuutjes lopen is er een gedeelte tussen twee vulkanische stenen in: quick barrel gedeelte, alleen voor advanced surfers.