Over Surfologie

Een nieuwe blog met van alles over surfen en meer dan dat…

Hi, ik ben een surfster.  Surfster als in de vrouwelijke variant, dus zeker niet te verwarren met ‘surf-ster’. Eigenlijk ben ik voornamelijk surfster in wording.  En hoewel ik het liefst in het water lig, woon ik (hoogstwaarschijnlijk) net als jij, in Nederland. Dat betekent dat de omstandigheden “niet altijd” optimaal zijn, en als dat wel het geval is, moet het net in het weekend uitkomen in verband met dingen als, je weet wel, een fulltime baan en zo …

Om de veel te lange tijd tussen twee surfsessies te overbruggen, ben ik vaak van alles en nog wat over surfen aan het opzoeken. En daarom heb ik deze ‘surfologie’ blog opgericht.

 

Surfologie in het kort:

Maar wat is surfologie nou precies?

Nou, er zijn eigenlijk meerdere definities. Hierbij dient een verschil te worden gemaakt tussen surfologie in theorie en surfologie in de praktijk.

Surfologie in theorie:

“De leer van alles wat met surfen te maken heeft en meer dan dat. Vooral beoefend in gebieden waar de ambities groot zijn maar de golven klein (als al niet geheel afwezig).”

Surfologie in de praktijk:

“Alles weten van surfen, maar het niet kunnen.”

Let op, ‘niet kunnen’ kan hierbij op verschillende manieren worden geïnterpreteerd, namelijk als:

  • voortkomend uit het gebrek aan benodigde competenties (interne oorzaak)
  • voortkomend uit het gebrek aan benodigde condities (externe oorzaak)

En waarom dan surfologie?

Nou, het zit zo: In het eerste geval (interne oorzaak) kan surfologie voornamelijk worden ingezet om de eigen vaardigheden tot het gewenste niveau te ontwikkelen.

In het tweede geval dient surfologie voornamelijk te worden beschouwd als een inspirerende leer die helpt om de tijd tussen twee surfsessies zo nuttig mogelijk te benutten. Over het algemeen geldt dat hoe langer de tijd tussen twee surfsessies in is, hoe hoger de vereiste mate van creativiteit om verzadigende activiteiten te ondernemen. Hierbij kan onder andere maar niet uitsluitend worden gedacht aan: sporten op het land, wetenschappelijke informatie over surfen vergaren, het testen/aanschaffen van surf gerelateerde artikelen, het kijken van surf-films/documentaires, het plannen van toekomstige surftrips, … Of simpelweg het lezen over al deze activiteiten.

En precies daarom is deze blog in het leven geroepen.