Surfplank mee in het vliegtuig?

Surfplank vliegtuig

Surfplank meenemen in het vliegtuig

Ik ga op vakantie en ik neem mee…: Mijn surfplank!

Inmiddels uitgekeken op het huren van een surfplank? Krijg je steeds vaker last van je geweten als je de mooiste golven trotseert met een andere surfplank dan de jouwe? Wellicht is het tijd om na te denken over het meenemen van je eigen surfplank op vakantie. Als je met de auto gaat weet je al gauw waar je aan toe bent (tja, het past wel of het past niet), maar een surfplank meenemen in het vliegtuig vergt net iets meer uitzoekwerk. In sommige gevallen mag je je plank gratis meenemen (yeah!), in andere gevallen moet je daar iets extra’s voor betalen en weer in andere gevallen moet je daar veel extra voor betalen. Om je wegwijs te maken vind je hieronder een overzicht van de 10 meest surf vriendelijke vliegtuigmaatschappijen. Neem dus volgende keer gewoon je surfplank mee in het vliegtuig als je via een van deze maatschappijen vliegt:

  • Garuda Indonesia: 0 EUR

Bij Garuda Indonesia mag je naast je toegestane ruimbagage van 30kg gratis een surfplank meenemen, mits deze niet zwaarder is dan 23kg, en niet langer dan 3 meter. Bali here we come!

Meer informatie over reizen met een surfplank bij Garuda Indonesia

  • Maleysia Airlines: 0 EUR

Op sommige pagina’s geeft Malaysia Airlines een plank van max. 3 meter toe te staan, terwijl ze op andere pagina’s weer 2.5 meter vermelden. Over het gewicht staat vermeld dat een plank van 15kg bovenop de 30kg toegestane ruimbagage mee mag. De informatie mag dan wat verwarrend zijn, het moge in ieder geval duidelijk zijn dat de regels hoe dan ook gul erg zijn! De surfplank dient in alle gevallen in een boardbag of beschermhoes ingepakt te zijn.

  • Qantas: 0 EUR

Boards van maximaal 277cm (240 bij QantasLInk) en 32 kg mogen mits verpakt in een boardbag gratis mee, dan wel als onderdeel van je toegestane ruimbagage. Op de website wordt aangeraden om de vins los te schroeven van je board en ze in een afgesloten vak op te bergen of anders aan je board vast te plakken. Een ‘fragile tag’ schijnt vervolgens aan je bag te worden gehangen, dat vinden wij attent!

Meer informatie over reizen met surfplank bij Qantas

  • British Airways: 0 EUR

Zolang je surfplank duidelijk in je board bag zit en niet groter is dan 190 x 75 x 65 cm/zwaarder dan 23 kg, mag je deze gratis meenemen als onderdeel van je toegestane ruimbagage.

Meer informatie over reizen met surfplank bij British Airways

  • AirBerlin: 0 EUR

Binnen de 23 kg die je als ruimbagage mee mag, kan je je surfplank gratis meenemen mits deze in een boardbag zit. Afmetingen mogen maximaal 290 x 50 x 70 cm zijn, en het gewicht mag dus niet meer dan 23 kg zijn.

Meer informatie over reizen met surfplank bij AirBerlin

  • Singapore Airlines 0 EUR

Ook bij Singapore Airlines mag je je surfboard meenemen zolang deze qua gewicht binnen je toegestane ruimbagage past. Precieze toegestane gewichten en afmetingen verschillen per route, dus het beste is om voor het boeken direct contact met ze op te nemen.

Meer informatie over reizen met surfplank bij Singapore Airlines

  • KLM: 0 EUR – i.p.v. koffer

Bij KLM mag je een surfplank (in boardbag!) inchecken in plaats van een koffer (behalve als je naar Canada, Mexico of de Verenigde Staten reist). Als je toch een extra tas wil inchecken, dan zul je een toeslag moeten betalen. De toegestane afmetingen zijn ruim, namelijk 300 cm en max 23 kg. Als je plank groter is dan 107 cm dan dien je dat wel van tevoren te reserveren.

Meer informatie over reizen met surfplank bij KLM

  • Transavia: 44 EUR

Bij Transavia betaal je 44EUR per vlucht voor het meenemen van je surfplank, die een maximale lengte van 360 cm mag hebben, en een maximaal gewicht van 32 kg. Transavia vermeldt hierbij dat er geen andere spullen in de boardbag mogen worden verpakt, anders kan de bagage mogelijk door de luchthaeneveiliging worden geweigerd. Je surfplank dien je tijdens je boeking al aan te melden, anders daarna via ‘Mijn Transavia’ of hun callcenter.

Meer informatie over reizen met surfplank bij Transavia

  • EasyJet Tussen de 35 EUR – 80 EUR

Bij Easyjet mag je naast je maximaal toegestane incheck bagage één stuk sportuitrusting mee van max. 32 kg, dus je plank kan tegen een relatief lage extra vergoeding gewoon mee!

Meer informatie over reizen met surfplank bij Easyjet

  • Tap: Tussen de 50 EUR – 150 EUR

Surfplanken tot 200 cm lang mogen tegen een vergoeding 50 mee naar vluchten binnen Europa, naar Marokko of naar Algerije, en voor intercontinentale vluchten geldt een toeslag van 100 EUR. Is je surfplank groter dan 200 cm? Dan geldt een toeslag van 100 EUR voor de eerstgenoemde bestemmingen en 150 EUR voor de intercontinentale bestemmingen. Maximum gewicht is 32 kg. TAP dient van tevoren gecontacteerd te worden hierover en op hun website wordt gevraagd om bij aankomst op het vliegveld een “Declaration of Transport” in te vullen.

Meer informatie over reizen met surfplank bij TAP Portugal

 

Heb jij goede (of minder goede..) ervaringen gehad met een vliegmaatschappij en het meenemen van je surfplank? Schroom dan niet om ze hieronder mede te delen!