Hoe schoon is het Nederlandse zeewater waarin we surfen?

Hoe schoon is eigenlijk het Nederlandse zeewater waarin we surfen?

Lees hier over de letterlijke en figuurlijke schoonheid van de Noordzee…

De kleur van het zeewater waarin we de Nederlandse golven trotseren brengt soms wat dubieuze gevoelens met zich mee. Toen ik nog niet surfde (en nog principes had), stapte ik nooit water in waarbij ik mijn eigen voeten niet kon zien. Nu kan ik daar niet meer omheen en inmiddels kan ik zelfs zeggen dat ik er soms de charme van in zie als ik op het strand kom aanlopen en de verschillende grijstinten voor me zie. Een soort van 50 shades of grey in Wijk aan Zee

Maar los van of je dat nu wel of niet mooi vindt, hoe zit het nou echt met de schoonheid van ons zeewater? Als je nagaat dat de kleur van zeewater voornamelijk een weerspiegeling is van de luchtkleur, dan is het natuurlijk logisch dat ons zeewater wat ‘grauwer’ lijkt. In feite heeft dit te maken met de breking van zonnestralen op het water en de absorptie van de kleuren uit het lichtspectrum. Daarnaast zijn ook factoren zoals de aanwezigheid van stofdeeltjes, vuiltjes en plantdeeltjes van invloed op de keur van zeewater. Nu is het zo dat er in de Noordzee over het algemeen meer algen zijn dan in andere zeeën, waardoor het water minder doorzichtig is en minder blauw licht reflecteert. Dat verklaart dus de groenbruine kleur van ons water. Het is dus geen vervuiling. Sommigen durven zelfs te beweren dat de Noordzee een van de schoonste zeeën ter wereld zou zijn. Ik heb hier geen enkele officiële bron van gevonden, dus ik ben wat sceptisch. Wel zijn er bijvoorbeeld onderzoeken waaruit blijkt dat het blauwe water van de Middellandse zee op veel plaatsen meer metalen bevat dan de troebele Nederlandse wateren. Dat is dus +1 punt voor ons water! Bovendien zorgt Rijkswaterstaat ervoor zorgt dat de rivieren schoon blijven, wat ook weer ten goede komt aan de waterkwaliteit van onze zee.

Al met al kun je dus stellen dat mijn dubieuze gevoelens bij de kleur van onze golven niet terecht zijn en dat we hier schoon zeewater hebben.

Schoonste strand van Nederland

Mocht je naast zeewaterkwaliteit ook geïnteresseerd zijn in de schoonheid van het strand zelf, dan schijn je in Zeeland te moeten wezen. Daar hebben ze namelijk de schoonste stranden van Nederland. Zo heeft Oostkappelle in 2017, voor het tweede jaar op rij, de Schoonste Strand-verkiezen gewonnen!

 

50 Shades of Grey in Wijk Aan Zee …

Eén antwoord op “Hoe schoon is het Nederlandse zeewater waarin we surfen?”

Reacties zijn gesloten.