Surf & Yoga in Portugal – Ericeira

Surf & Yoga in Ericeira in een notendop

Wanneer: Ericeira is gedurende het gehele jaar prima te surfen, al gaan de pro’s voornamelijk van oktober t/m maart als de golven groot (huge..) en sterk zijn. De rest van het jaar prima golven voor beginners en intermediates.

Crowd: Hangt van de precieze spot af, maar over het algemeen crowded

Niveau: Geschikt voor alle niveau’s, beginners t/m gevorderden

Accommodatie tip: MOKA Surfhouse – voor een surf & yoga retreat (uiteraard kun je er ook alleen heen voor het surfen…of alleen voor de yoga..wat jij wil!)

 

Surf & Yoga in Ericeira

De omgeving

Ericeira is van oorsprong een vissersdorpje dat zich inmiddels tot ware surfmekka heeft ontwikkeld. Verdwaal door de wirwar van smalle straatjes met de wit-blauwe huisjes. Stop bij een van de leuke terrasjes voor een wijntje met zonsondergang. Eet seafood. Veel seafood. Oh, en beloon je zelf met een lokale delicatesse zoals de “ouriço”, oftewel een amandelcake. Maar goed, ik dwaal af. De echte reden om naar Ericeira te gaan is natuurlijk het surfen.

Surfen in Ericeira

Ericeira is onderdeel van een wereldwijd erkend surfreservaat. Met een auto kun je gemakkelijk kiezen uit verschillende surfspots, de ene nog mooier dan de ander. Intermediates en pro’s kunnen naar de volgende surfspots: Sao Lourenco, Padra Branca, Coxos, Backdoor, Crazy Left, Reef… Stranden die tot de beste surfstranden van Europa behoren.

Beginners kunnen het beste naar de beachbreaks van Sao Juliao of naar het ondiepe reef strand van Ribeira d’Ilhas. Of beter nog: ga als beginner naar een van de vele surfhostels, surfcamps, surfretreats – of hoe je het ook noemen wil – en laat je daar per dag vertellen naar welke surfspot je het beste toe kan. En combineer het met yoga. Gewoon omdat het kan.

Surfaccomodatie in Ericeira

Surf accomodatie Ericeira Moka Surfhouse

Oke, laten we vooropstellen: er zijn vele surfaccomodaties in Ericeira. Ik ken er maar één. Ik kan dus ook alleen maar over die ene schrijven. Dat gaat waarschijnlijk niet veranderen. Bij een volgend bezoek aan Ericeira zou ik namelijk precies weer naar die ene plek gaan: Moka Surfhouse behoort inmiddels tot mijn pareltjes.

Niet alleen omdat de buitenruimte ongelooflijk charmant is, met een lange houten tafel en knusse hoekjes waar je rustig kan zitten. Niet alleen omdat er surf films op de buitenmuur kunnen worden geprojecteerd. Of omdat je vanuit hun terras uitzicht hebt op de oceaan. Ook niet eens alleen omdat ze een skatebaan in de vorm van een golf in de tuin hebben staan (!). Al deze factoren dragen natuurlijk bij aan een (zeer) aangenaam verblijf, maar de echte kers op de taart zijn de mensen die deze plek runnen. Twee Italiaanse stellen met een passie voor surf en goed eten. Dat kan natuurlijk ook niet anders dan tot een fantastische sfeer leiden. De fantastische kok en geweldige yogadocente maken het plaatje helemaal compleet.

Surf Yoga accomodatie Ericeira

 

Laat mij even schetsen hoe je gemiddelde dag in Ericeira eruit zou kunnen zien:

Je wordt wakker, loopt door het pleintje naar de keuken waar een heerlijk ontbijt op je staat te wachten. Misschien eet je alleen het gebakje en de rest pas later, want de yogales gaat zo beginnen. Tijdens de downward dog kunnen je spieren zich alvast voorbereiden op de surf les die je straks gaat volgen. Na de yoga eet je de rest van je ontbijt in het ochtendzonnetje. Even een boekje lezen en dan is het alweer tijd om je wetsuit en surfspullen te gaan pakken. Je wordt zo opgehaald voor je surfles. Een gecertificeerd instructeur komt je halen en brengt jou en de andere deelnemers naar een geschikte surfspot. Terwijl je in het water ligt, herinner je je dat de golven van de Atlantische oceaan even andere koek zijn dan de golven die wij in de Noordzee kennen… Na de surfles en een goed vullende Portugese lunch die je onderwerg hebt opgepikt, ga je weer chillen in de tuin. Wellicht wil je aan je evenwicht werken op de Indoboard of waag je je aan de skateramp. De eigenaar komt je wat tips geven en jullie maken een praatje. Dan is het alweer tijd voor de tweede yogales, dit keer op het terras in de zachte middagzon.

Voor het avondeten kun je naar een van de twee naastgelegen restaurantjes lopen of je schuift aan bij het gezamenlijk diner (Italian style). Zelf koken is ook mogelijk. Als je een auto hebt gehuurd, kun je daarna nog even naar de stad toe rijden (of de eigenaren lief aankijken zodat ze je een lift geven). Of je blijft gewoon “thuis” voor een openlucht bioscoop avond en doet wat drankjes met de andere gasten. En zo is het alweer tijd om te slapen, morgen weer een zware surfdag voor de boeg!

Yoga in Ericeira MokaSurfhouse

 

Kortom, surfen en yoga in Ericeira is altijd een goed idee!

Waar je ook verblijft, Ericeira heeft voor ieder wat wils. Dat geldt voor surfen en voor yoga, maar ook meer in het algemeen: als je zin hebt in een rustige, chille vakantie dan is Ericereira zeker een aanrader. Heb je meer zin in party hardy? Ook dan kun je aan je trekken komen. Kies dan liever voor een verblijf in het stadje, zodat je makkelijk naar de cafes & barretjes toe kan. Ook heel fijn: de prijzen die een stuk lager liggen dan in Nederland. Elke avond uiteten is dus niet uitgesloten…!