Duurzame surfplank van wel heel bijzonder materiaal

Een surfer uit Californië heeft een duurzame surfplank ontworpen, van wel heel bijzonder materiaal: sigarettenpeuken. 10.000 sigaretten peuken om exact te zijn. Dit ontwerp creëerde hij in het kader van een ‘upcycling’ wedstrijd.

Upcycling?

Even voor degenen die nog nooit van upcycling hebben gehoord: dat is het omtoveren van oude, onbruikbare materialen tot een functioneel voorwerp, dat vaak (nog) mooier is dan het voorheen was. Een soort van recyclen maar dan deluxe. In tegenstelling tot recycling wordt het materiaal dus niet afgebroken of terugbracht tot grondstof, maar wordt het verwerkt tot een nieuw product. In dit geval dus een surfplank!

Hoe komt’ ie er op?

Taylor Lane kwam op dit idee tijdens een gezamenlijke beach clean-up in Santa Cruz, waarbij het hem opviel dat sigarettenpeuken een van de meest opgeraapte items was. Na 200 arbeidsuren (en een aantal mislukte pogingen) slaagde Taylor erin om de surfplank te maken die hij voor ogen had. Hiermee sleepte hij de eerste prijs binnen van de Creators & Innovators Upcycle Contest, – een wedstrijd waarbij deelnemers gestimuleerd worden duurzame surf-gerelateerde voorwerpen te ontwerpen-.

En nu?

Het winnen van deze wedstrijd heeft veel aandacht opgeleverd voor deze bijzondere surfplank. Die aandacht wil Taylor Lane nu graag inzetten om de impact van oceaanvervuiling te benadrukken. Hoe? Middels een documentaire die hij samen met bevriende filmmaker Ben Judkins wil realiseren. Hierin zal worden toegelicht hoe de cigarette board (The Roach Tail voor intimi) tot stand is gekomen. Op deze manier hopen deze jongens anderen te kunnen inspireren om in actie te komen tegen oceaanvervuiling. Helpen om voor de oceaan te zorgen is immers de plicht van surfers, zo luidt hun beredenering. Eens.

Helpen?

Om deze documentaire daadwerkelijk tot stand te kunnen brengen, hebben deze surfers steun nodig. Daarvoor lanceren zijn een tweede fundraising actie via GoFundMe. Mocht je je steentje willen bijdragen, dan kan dat via deze link.

 

Foto & video credits: Ben Judkins (filmmaker – @juddyproductions), Taylor Lane (Cigarette Surfboard creator – @tlanemayne)